دوشعر عاشورایی در حال وهوای این روزها: امید نقوی، احمد فرجی

۱-سروده ای از استاد امید نقوی 

هنوز چشم تبرها به ریشه ات ابریست
هزار سال گذشته است و بیشه ات ابریست

مگر قبیله به قاف تو می رود که هنوز
نوای قافله ی عشق پیشه ات ابریست
...
بگو به خاطر عشق کدام شیرین است
که اینچنین سر پر شور تیشه ات ابریست

صدای تار گره خورده در گلویم را
ببار ابر تماشا؛ که شیشه ات ابریست

***
تو رفته ای و به تصریح آخرین اخبار
هوای خاطر ما تا همیشه ات ابریست 
 
2-سروده ای از احمد فرجی

از تو بوی عشق دازد لحظه های عاشقی

در شب سجاده ها ، سوز دعای عاشقی

می بری تا ساحل آرام باورهای سرخ

کشتی ایمان ما را ، ناخدای عاشقی

دل به شوقت می زند پر تا فرات تشنگی

چون کبوترهای عاشق ، در هوای عاشقی

تشنه از هستی گذشتن اتفاقی ساده نیست

تا نگردی مست از جام ولای عاشقی

رسم مردان خدا این است در آیین عشق

جان سپردن با لبی عطشان به پای عاشقی

می نشینم در کنار درد ، تا ظهر عطش

تا بخوانم نکته ها از آشنای عاشقی

زندگی یک جرعه از جام خدا نوشیدن است

این بود رمز بقا در کربلای عاشقی


                                                       

کلاس های ادبی انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه )

کلاس های ادبی  انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه)  

شنبه : بازخوانی آثار سعدی :سرکارخانم پروانه عزیزی 

یکشنبه : بازخوانی مثنوی و غزلیات مولانا :دکترامیدنقوی 

دوشنبه : بازخوانی اشعارحافظ ونظامی :استاد حشمت الله اسحاقی 

سه شنبه : بازخوانی اشعارصائب تبریزی: سرکارخانم خوش برش 

چهارشنبه : شاهنامه خوانی - انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه) ، شعرخوانی ونقد وبررسی سروده ها :استادحشمت الله اسحاقی

پنج شنبه : داستان نویسی : سرکارخانم اعظم امینی راد 


یادآوری: 

مکان : شهر اندیشه - فاز 3-خ شهرداری شرقی- فرهنگسرای امام علی (ع)   

زمان : از ساعت 16/30 


شرکت در کلاس ها رایگان وبرای تمامی علاقه مندان آزاد است   


شرایط عضویت در انجمن : 

1- تکمیل فرم درخواست عضویت 

2-دوقطعه عکس به همراه فتوکپی صفحه اول شناسنامه 

( علاقه مندان می توانند فرم های درخواست عضویت را از مدرسین محترم کلاس ها دریافت نمایند ) 

برگزاری همایش های شعر : 

همایش های شعر انجمن طبق روال معمول به صورت فصلی برگزار می گردد .   

به استثنای شاعران میهمان کشوری و استانی ، شاعران عضو انجمن ، با توجه به حضور در جلسات  انجمن ادبی (روز چهارشنبه )  انتخاب و در برنامه ی همایش از آنان برای شعرخوانی دعوت می شود . 

چاپ کتاب  

سروده ها ی شاعران عضو انجمن در مجموعه ای چاپ و منتشر می شود . اولین مجموعه ی این سروده ها با عنوان ( بررسی شعر دهه هشتاد اندیشه ) توسط انتشارات فصل پنجم منتشر و دراختیار علاقه مندان و شاعران قرار گرفت .  

باتشکر- احمد فرجی 

مدیر انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه)

تسلیت

انالله وانالیه راجعون

عزیزان گرانقدر 

سرکارخانم الهام خوشدل 

جناب آقای محسن تاجیک 

       با کمال تاسف و تاثر مصیبت وارده را تسلیت عرض نموده و از درگاه خداوند منان برای آن عزیز سفر کرده رحمت وغفران الهی و برای شما و تمامی بازماندگان ارزوی صبر واجر داریم .  

                                                                                   هیات امنای انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه)

آشنایی بازنده یاد قیصر امین پور

دکتر قیصر امین پور شاعر، ادیب و فارسی پژوه که در سال 1338 در گتوند خوزستان به دنیا آمد بامداد امروز در بیمارستان دی دار فانی را وداع گفت.

شبکه خبر: دکتر قیصر امین پور، رشته های تحصیلی مختلفی را تجربه کرد وی سال 57 از رشته دامپزشکی دانشگاه تهران ترک تحصیل کرد. امین پور همچنین از رشته علوم اجتماعی دانشگاه تهران در سال 1363 ترک تحصیل کرد و در سال 1376 با راهنمایی دکتر شفعی کدکنی موفق به اخذ دکترای ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد.

وی همچنین تدریس در دانشگاه الزهرا 70 - 1367 و تدریس در دانشگاه تهران از سال 1370 تاکنون را عهده دار بوده است.
امین پور دبیر شعر هفته نامه سروش طی سال های 71-60، سردبیر ماهنامه ادبی - هنری سروش نوجوان 83- 67، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده است.

"ظهر روز دهم" (برنده جایزه جشنواره کتاب کانون پرورش فکری)؛ "به قول پرستو" (برنده جایزه جشنواره کتاب کانون پرورش فکری)؛ "تنفس صبح"، "در کوچه آفتاب"، "منظومه روز دهم"، "توفان در پرانتز"، "بی بال پریدن"، "گلها همه آفتاب گردانند" از جمله آثار وی هستند.

وی برنده تندیس مرغ آمین 1368، برنده تندیس ماه طلایی (برگزیده شعر کودک و نوجوان 20 سال انقلاب) است.

اگر بخواهیم شعری از جنگ بگوییم حتماً سرآمد شاعران آن، قیصر امین پور به یادمان خواهد آمد همانکه روزگاری سروده بود:

می خواستم شعری برای جنگ بگویم
دیدم نمی شود
دیگر قلم زبان دلم نیست.
گفت:
باید زمین گذاشت قلم ها را
دیگر سلاح سرد سخن کار ساز نیست
باید برای جنگ
از لوله تفنگ بخوانم
با واژه فشنگ

قیصر امین پور در آستانه دهه پنجم عمرش اما دیگر به دنبال واژه و فشنگ نیست. چه مدتهاست که زادگاه و سرزمین مادری اش به دور از وضعیت خطر و آژیر قرمز نفس می کشد. با این همه گویی غبار آن سالهای نه چندان همچنان بر چهره شاعر خانه های خونین و عروسک خون آلود تازه مانده که گاه به گاه به یاد آن ایام داغ ولی تازه می کند. گر چه این حرمهای داغ دلش را دیوار هم توان شنیدن نداشته است. از همین روست شاید که امین پور لحظه های کاغذی اش را می سراید و می گوید:

خسته ام از آرزوها، آرزوهای شعاری
شوق پرواز مجازی، بال های استعاری

لحظه های کاغذی را روز و شب تکرار کردن
خاطرات بایگانی، زندگی های اداری

آفتاب زرد وغمگین، پله های رو به پایین
سقف های سرد و سنگین، آسمان های اجاری

عصر جدول های خالی، پارک های این حوالی
پرسه های بی خیالی، نیمکت های خماری

رونوشت روزها را روی هم سنجاق کردم:
شنبه های بی پناهی، جمعه های بی قراری

عاقبت پرونده ام را با غبار آرزوها
خاک خواهد بست روزی، باد خواهد برد باری

روی میز خالی من، صفحه باز حوادث
درستون تسلیت ها، نامی از مایادگاری

قیصر امین پور، چنانچه از شعرهایش می آید، جنوبی است و اهل گتوند . منطقه ای در محدوده دزفول. به همین خاطر هست که جنگ را می توان در اشعار روزگار جوانی اش به دیده ذهن دید و پریشان شد و بارید. او که در سال 1338 متولد شده، تا سال 1357 در همان منطقه به تحصیل پرداخت و در این سال بود که برای ادامه تحصیلات و ورود به دانشگاه تهران عزیمت کرد.

امین پور جوان در بدو ورودش به تهران و آغاز تحصیلات دانشگاهی جذب حوزه هنری آن سالها می شود و آشنایی اش با شاعران جوانی که در حوزه هنری گردآمده بودند او را به حضور در جمع آنان کشاند و باعث شد تا او تحت تأثیر یاران هم سلک و مرامش و به اشتیاق شاعرانگی هایش رشته تحصیلی اش را از علوم اجتماعی به ادبیات تغییر دهد.

او در سال 1366 به همراه دوستان نویسنده و شاعرش، بیوک ملکی و فریدون عموزاده خلیلی، نشریه سروش نوجوان را طراحی و منتشر کرد که تا چندی پیش هم انتشار این مجله و مسؤولیت قیصر امین پور در سمت سردبیری ادامه داشت.

از سال 1367 امین پور تدریس در دانشگاه الزهرا را آغاز کرد و دبیری بخش ادبیات فصلنامه هنر و مسؤولیت در دفتر شعر جوان را به کارهای خود ضمیمه کرد که تاکنون ادامه دارد. امین پور در سال 1376 با دفاع از رساله خود با عنوان سنت و نو آوری در شعر معاصر که با راهنمایی دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی به سامان رسیده بود و موفق به اخذ مدرک دکترای ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد و بعدها این پایان نامه در شمارگان بالایی به چاپ رسید.

قیصر امین پور درباره این اثر می گوید: پیشنهاد بررسی درباره این موضوع از طرف استاد ارجمند دکتر شفیعی کدکنی بود و من از میان موضوعات مختلف، این موضوع را به ضرورت بحث سنت و نوآوری، برای پایان نامه دکتری برگزیدم.

او می گوید: دشواری کار آنجا بود که چون من به نسلی آرمانگرا تعلق دارم و کار ادبی و خلاق را برای خود انجام می دهم، شعری که دلم می خواهد می نویسم و هیچ کس هم در آن دخالت ندارد، فکر کردم در کار تحقیقی هم می شود، این گونه بود؛ اما چنین نبود.

او ادامه می دهد: به هر حال من، آدمی دوزیست بودم. هم در مطبوعات هستم و هم در دانشگاه. دانشگاه از من توقعی داشت و لابد انتظار داشت از چشم انداز سنت، نوآوری را بررسی کنم و دوستان مطبوعات بر عکس. بین این دو دیدگاه سرگردان بودن مشکل کار من بود و موقعی این مسأله حل شد که تصمیم گرفتم یک چشم سوم برگزینم و به قول گادامر یک جور فاصله گرایی.

با این همه آنچه پس از بررسی این کتاب نصیب خواننده می شود، این موضوع است که امین پور در این کتاب قصد نداشته تا تاریخ معاصر ادبیات را به رشته تحریر درآورد. چه ،کار این کتاب به جای اینکه تاریخ ادبیات باشد، این است که سنت و نو آوری را با توجه به تفکیک تعاریف سنت به معنای دینی و ادبی، به شکل دو عرصه لازم و ملزوم نگاه می کند. او در این کتاب از نظریه پردازی پرهیز کرده و به بررسی مکاتب مختلف پرداخته است.

گرچه این کتاب در سال 1372 آماده به چاپ بود اما به اقتضای اینگونه پژوهشهای دانشگاهی دامنه موضوع معین و محدود بود و تبدیل آن به کتاب نیازمند گسترش و پرورش یا پردازش بیشتر بود. پس قیصر امین پور به امید ادامه پژوهش و کشاندن دامنه سخن تا شعر امروز و شاخه های گونه گونش، در چاپ آن تا سال 1383 دریغ کرد. با این همه خودش می گوید: دریغا که در این درنگ 5 ساله، از بسیاری کار و گرفتاری و بیماری و دیگر پیشامدهای ناگوار روزگار، حتی فرصت و فراغت بازنگری در آن را نداشته ام چه رسد به بازنگاری.

آثار قیصر امین پور در محافل و جشنواره های ادبی همواره مطرح بوده و هستند. چنانکه او درسال 1368 توانست تندیس مرغ آمین را از جایزه ویژه نیما دریافت کند و دو کتابش با نام های ظهر روز دهم و به قولی پرستو در همان سالهای نشریعنی در سال های 1365 و 1375 جایزه جشنواره کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان را از آن خود کرد.

قیصر امین پور همچنین جایزه تندیس ماه طلایی را که به برگزیدگان شعر کودک و نوجوان 20 ساله اخیر تقدیم شده است، به دست آورده است.

چنانچه پیش از این آمد امین پور محصول تلاش فکری سالهای 57 و نسل دوم انقلاب است. او که در سال 1357 زادگاهش را برای تحصیل در رشته دامپزشکی در دانشگاه تهران ترک کرده بود و پس از مدتی از این رشته انصراف داده بود و به رشته علوم اجتماعی نقل مکان کرده بود و باز هم این رشته را پس زد و در رشته موردعلاقه اش ادبیات سرانجام گرفته بود، در همان سالها در شکل گیری حلقه هنری و اندیشه اسلامی در حوزه هنری با افرادی چون سید حسن حسینی، سلمان هراتی، محسن مخملباف، حسام الدین سراج، محمدعلی محمدی، یوسفعلی میر شکاک، حسین خسروجردی و ... همکاری داشت. گروهی که بنیانگذاران جوان حوزه هنری نام گرفتند و بعد ترها چهره هایی چون سهیل محمودی، ساعد باقری، عبدالملکیان، کاکایی و فاطمه راکعی و علیرضا قزوه نیز به آنان پیوستند. البته هشت سال بعد یعنی در سال 1366 او به همراه بسیاری از هم دوره ای هایش، از حوزه هنری خارج شد و 2 سال بعد به کمک دوستانش دفتر شعر جوان را راه اندازی کرد.

امین پور در دهه های دوم و سوم زندگی اش شاعری انقلابی و جنگ زده می نماید و شعرهای دوران جنگش از نوادر ادبیات جنگ و پایداری آن سالهاست. اوخودش در پاسخ به این سؤال که قضاوت شما در مورد شعر دفاع مقدس از ابتدا تا کنون چیست؟ می گوید: قضاوت به ویژه برای ادبیات و هنر دوره های خاص، بسیار دشوار است. منظور از دوره های خاص دوره هایی مانند مشروطیت، انقلاب، جنگ و دفاع مقدس است که انگار شعر و ادبیات در این دوره ها وظیفه، کار کرد و رسالت و در نتیجه گویی تعریف دیگری پیدا می کند. بنابراین اگر بخواهیم با همان معیارهای آرمانی و همیشگی دوره های دیگر به سراغ این دوره ها برویم چه بسا که دست خالی بر گردیم و گمان کنیم که خبری از هنر و ادبیات نبوده است. در حالی که در بررسی چنین دوره هایی بهتر است که به جای نقد ایده آل به نقد رئال بیشتر بپردازیم. یعنی واقعگرایانه تر نگاه کنیم نه صرفاً آرمانی و ایده آل.

امین پور که تجربه تدریس و مقطع راهنمایی را در فاصله سال های 60 تا 62 در کارنامه خود دارد، از سال 67 نیز به تدریس در دانشگاه الزهرا پرداخت، اما شروع تدریس او در دانشگاه تهران به سال 1370 بر می گردد که همچنان ادامه دارد.

فعالیت های قیصر امین پور سال گذشته از فعالیت های مطبوعاتی اش فاصله گرفت و از مهرماه سال گذشته نیز به همراه کامران فانی، حسن انوری، محمد علی موحد، یدالله ثمره، سلیم نیساری و هوشنگ مرادی کرمانی، به عضویت فرهنگستان زبان و ادب فارسی در آمد.

قیصر امین پور و اشعارش هر چه که باشند، نمونه کامل زبان نسل دوم انقلاب است. نسلی که از آرمان گرایی رفته رفته به واقع گرایی رخ پوشانده و همین واقع گرایی موجب نوشدن افکار و آرای آنها را داشته است. شاید به همین خاطر باشد که اشعار دهه آخر عمر امین پوربیش از پیش مورد استقبال و اشتیاق نسل سوم انقلاب قرار گرفته است و آنها در کتابخانه های خود لااقل یکی از دیوان های او را در کتابخانه خود به غنیمت برده اند. زندگینامه اش را با شعری از او به پایان می بریم :

آفتاب مهربانی سایه ی تو بر سر من
ای که در پای تو پیچید ساقه ی نیلوفر من
با تو تنها با تو هستم ای پناه خستگی ها
در هوایت دل کسسته ام از همه دلبستگی ها
در هوایت پر گشودم باور بال و پر من باد
شعله ور از آتش غم خرمن خاکستر من باد
ای بهار باور من ای بهشت دیگر من
چون بنفشه بی توبی تابم بر سر زانو سر من
بی تو چون برگ ازشاخه افتادم
زردو سرگردان در کف بادم
گر چه بی برگم گر چه بی بارم در هوای تو بیقرارم
برگ پاییزم بی تو می ریزم
نو بهارو کن نوبهار
ای بهار باور من
ای بهشت دیگر من
چون بنفشه بی توبی تابم
بر سر زانو سر من 

روحش شاد و یادش گرامی

گزارش سیزدهمین همایش شعر انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه)

همایش شعر «در سایه سار غدیر» با حضور اسحاقی، بیابانکی، نقوی و خطایی برپا شد

  حجتالاسلام مروج: شاعران هدفمند بسرایند

حجت الاسلام والمسلمین سید علی مروج، نماینده ولیفقیه در شهر اندیشه در همایش شعر «در سایه سار غدیر» گفت: درست است که در کتاب خدا بیان شده که تنها گمراهان از شاعران پیروی میکنند، اما خداوند بر کار شاعرانی که هدفمند می سرایند، صحه گذاشته است. شاعران امروز نیز باید هدفمند شعر بگویند.-

    به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، همایش شعر «در سایه سار غدیر» شامگاه گذشته چهارشنبه، هشتم آبان با حضور و شعرخوانی شاعرانی چون سعید بیابانکی شاعر مجموعه «نامههای کوفی»، نادر خطایی شاعر طنزسرا، محمد سلمانی، غزلسرا و شاعر مجموعه «تب نیلوفری»، علی حیدری (پویا) و امیر مرزبان شاعر مجموعه «سمفونی رنگها»، اعضای شورای  اسلامی شهر اندیشه، حجت الاسلام والمسلمین سید علی مروج، نماینده ولی فقیه و امام جمعه شهر اندیشه ، برادرترکمان مسئول روابط عمومی اداره فرهنگ و اارشاد اسلامی شهرستان شهریار و اعضای هیات مدیره انجمن ادبی فرهنگ (اندیشه) ، استادحشمت الله اسحاقی، احمد فرجی، امیدنقوی و پروانه عزیزی و جمع کثیری از علاقه مندان ، در مجتمع فرهنگی امام علی (ع) شهر اندیشه برگزار شد

  
حجتالاسلام والمسلمین مروج، نماینده ولی فقیه در شهر اندیشه در این همایش گفت: در دوران معاصر، در علم اخلاق، علمای این علم کتابها و تالیفات جدید ارایه ندادهاند و هرچه مورد استفاده طلاب و دانشجویان قرار میگیرد همان منابع قدیمی است. به همین شکل در دوران معاصر، شاعرانی که بتوانند سرودههایی نظیر شعر حافظ، مولانا، سعدی ارایه کنند، هرگز نداشتهایم

وی افزود: یکی از سورههای مهم قرآن که بیشترین آیات را بعد از سوره بقره دارد، سوره مبارکه «شعرا»ست. این مساله نشان دهنده اهمیت کار شاعران در کتاب خدا است. در این سوره ابتدا شاعران مذمت شدهاند، چرا که در هنگام نزول آیات، مشرکان پیغمبر را شاعر خواندند و در ابتدای این سوره آمده است که تنها گمراهان از شاعران پیروی میکنند

امام جمعه شهر اندیشه در ادامه اظهار کرد: در ابتدای سوره شعرا، از شاعران به دلیل عمل نکردن به اعمالی که خود در شعرهایشان میستایند، مذمت شده است، اما در پایان از شعرا تمجید میشود. البته شعرایی که در اشعار خود هدف دارند. در نتیجه کار شاعران با دو شرط جایگاه مناسبی دارد؛ نخست آنکه به آنچه خود میسرایند، عمل کنند و دیگر آنکه اشعار هدفمند باشد و به تفکرات جهت بدهد

امیر مرزبان، شاعر مجموعه «غزل کلام خدایان است» نیز در این همایش با توجه به سالگرد وفات زندهیاد قیصر امینپور،  گفت: هشتم آبان سالروز وفات قیصر امینپور، بزرگ شاعر معاصر ایرانی است. این شاعر شهیر، درست بر خلاف رفتار بسیاری از به اصطلاح شاعران امروزی، به هیچ عنوان موافق با برگزاری جلسات نکوداشت برای خودش نبود

وی افزود: همچنین زندهیاد قیصر امینپور هیچگاه به مراسمهای بزرگداشتی که برای او برگزار میکردند، نمیرفت. تنها یک بار به جلسه بزرگداشت خود در شهر شهریار آمد با اینکه بسیار هم مریض احوال و بیمار بود. جالب است که هدیه خود در آن جلسه را به استاد حشمت الله اسحاقی سپرد تا بدر راه پیشبرد شعر در شهرستان شهریار هزینه کند

مرزبان در ادامه با اشاره به تدریس امین پور در دانشگاهها گفت: قیصر امینپور هنگام تدریس در دانشگاه نیز به هیچ عنوان در پایاننامههایی که با موضوع «شعر قیصر امینپور» بود، شرکت نمیکرد و تنها پایاننامهای که راهنمایی آن را بر عهده گرفت، پایاننامه زندهیاد خلیل عمرانی بود و متاسفانه سه روز پس از دفاع عمرانی از پایاننامهاش، قیصر امینپور از دنیا رفت

در این همایش علاوه بر شاعران میهمان ، شاعران عضو انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه) ، استاد حشمت الله اسحاقی ، امید نقوی ، پروانه عزیزی ،  احسان قدیمی، مهتا پناه، پرستو جعفری، مهسا توکلی، علیرضا ابوالحسنی، بهروز باغبان، عباس عابدی و صدف درخشان شعرخوانی کردند  

منبع : خبرگزاری  کتاب ایران (ایینا)

شب شعر  (1) شب شعر  (2) شب شعر  (3) شب شعر  (4)

همایش شعر (درسایه سار غدیر)

انجمن ادبی فرهنگ (اندیشه)  

با همکاری شهرداری ، شورای اسلامی شهراندیشه واداره فرهنگ وارشاد اسلامی شهرستان شهریار 

به میمنت عید سعید غدیر خم برگزار می کند : 

همایش شعر ( در سایه سار غدیر ) 

با حضور استادان  سعید بیابانکی ، امیرمرزبان ، نادرخطایی ، سلمانی ، علی حیدری (پویا) 

و 

شاعران عضو انجمن ادبی فرهنگ  

با همراهی گروه موسیقی به سرپرستی استاد پیمانی  

زمان : چهارشنبه 8/8/1392 

مکان : شهرستان شهریار- شهراندیشه-فاز3-مجتمع فرهنگی-هنری امام علی (ع) 

ساعت برگزاری : از ساعت 18 بعدازظهر  

ورودبرای تمامی علاقه مندان به همایش آزاد می باشد 

باتشکر 

انجمن ادبی فرهنگ(اندیشه)